Notícies

Els joves empresaris aguanten el primer cop de la crisi sanitària i el 78% ha pogut mantenir la seva activitat malgrat l’estat d’alarma

Enquesta Covid emprenedors

Els joves empresaris han pogut aguantar el primer cop de la crisi sanitària. Segons un estudi de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), el 78% de les empreses creades per joves de fins a 40 anys han pogut mantenir la seva activitat malgrat l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol fa dos mesos. El 32% ho ha fet sense cap contratemps i el 46% ha continuat operant amb algunes restriccions. D’altra banda, un 22% han hagut d’aturar l’activitat.

A més, el salt del treball presencial al teletreball no ha estat un problema afegit, en la majoria dels casos, per les empreses dels joves empresaris catalans. Un 44% de les empreses estaven totalment preparades per treballar a distància i un 42% més només han hagut de fer petits ajustos per aplicar el teletreball durant el període de confinament.

Davant d’aquesta realitat, algunes de les mesures que s’han adoptat per fer front a la crisi han estat la presentació d’expedients de regulació temporal d’ocupació (42%) i l’aplicació de reduccions de jornada a la plantilla (28%). El 30% de les empreses, però, ha pogut mantenir els treballadors en les mateixes condicions que abans de l’aparició de la covid-19.

Pel que fa a l’afectació econòmica, la caiguda de la facturació és una de les conseqüències més evidents. El 18% preveuen una caiguda per sota del 10% de la facturació i un 32% preveuen que sigui, com a molt, del 20%. El 18% calcula perdre fins al 50% i un altre 18% fins al 75% de la facturació. El 14% preveuen perdre el 100% de les factures durant aquest període.

El president d’AIJEC, Ruben Sans, destaca l’esforç generalitzat que està duent a terme el teixit empresarial del país i demana molta prudència i agilitat en l’aplicació de mesures a les administracions competents. “Amb aquestes xifres a la mà i la crisi a la que ens hem vist abocats , crec que els joves empresaris de moment hem pogut capejar la situació”. Per Sans, que va ser elegit president de l’entitat el passat 11 de març, “el futur de les nostres empreses i del teixit empresarial en general depèn, en gran mesura, de les decisions que prenguin les administracions aquests dies”. Des de l’associació de joves empresaris es demana “escoltar l’empresariat i mesures reals que ajudin a les empreses a no tenir que tancar”.

 

Joves empresaris optimistes tot i el futur incert

Pel que fa al futur, els joves empresaris catalans són, en bona part, optimistes. El 36% no pateix per la situació financera de la seva empresa, tot i ser conscients que d’una manera o altra se’n veurà ressentida. El 16% assegura que té coixí encara per aguantar mig any en l’actual situació i un 38% es dona un marge de tres mesos. Una de les principals preocupacions de tots ells és el nombre creixent d’impagats. Un 50% assegura que ja ha començat a notar els efectes de la morositat.

Sobre les necessitats a curt i mig termini de les empreses en l’actual context de crisi, els joves empresaris apunten a les bonificacions fiscals (68%) i l’ajornament d’impostos (56%) com a principals mesures a adoptar per part de les administracions. L’obtenció de noves vies de finançament (32%) o la moratòria en el pagament de lloguer i hipoteques (32%) són altres de les necessitats prioritàries d’aquest col·lectiu.