Ignasi Vilajosana guanya el Premi Jove Empresari 2015

Ignasi Vilajosana de la tecnològica Worldsensing, escollit Jove Empresari 2015 de l’AIJEC

L’empresa va néixer el 2008 i ja és un referent mundial de l’Smart City, amb el desenvolupament de tecnologies per al control semafòric, la seguretat pública i l’aparcament intel·ligent

El ‘Premi a la Millor Iniciativa Empresarial’ recau en Bioo, un enginy que posa la natura al servei de la tecnologia i converteix la fotosíntesi en energia elèctrica

Mariano Puig rep el reconeixement a la ‘Millor Trajectòria Empresarial’

Barcelona, 8 de juny 2016 — El fundador de la tecnològica Worldsensing, Ignasi Vilajosana, s’ha endut el Premi Jove Empresari 2015, que reconeix el millor jove empresari de l’any a Catalunya. Vilajosana ha recollit el premi de mans del vicepresident d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, durant la gala que organitza anualment l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) i que enguany ha tingut lloc al Recinte Modernista de Sant Pau. Els altres dos finalistes que optaven al premi eren Angi Cabal, de l’estudi de disseny Mr. Wonderful, i Erik Mayol, fundador de la cadena de botigues de joguines educatives Eurekakids.

De Vilajosana, el jurat n’ha valorat la seva aportació al sector de l’Smart City i el seu lideratge i presència a nivell internacional. Worldsensing va néixer el 2008 i avui compta amb un equip de 40 professionals que han convertit la companyia en un referent mundial  gràcies a uns sensors per al desenvolupament de solucions per a la monitorització de grans infraestructures d’enginyeria, control semafòric, sistemes d’aparcament intel·ligent a la via pública o seguretat. En el seu conjunt la companyia està present en una trentena de països.

El Premi a la Millor Iniciativa Empresarial ha estat per a Bioo, un projecte desenvolupat per tres estudiants de només vint anys –Pablo Vidarte, Javier Rodríguez i Rafael Rebollo–  i que, per primera vegada, posa les plantes al servei de la tecnologia. El producte aprofita la força de la fotosíntesis per transformar l’energia de les plantes en energia elèctrica, generant de 3 a 40 vats per metre quadrat. Els altres finalistes d’aquesta categoria eren la cadena d’escoles de ball U!Dance i la plataforma de viatges Waynabox.

Mariano Puig, Millor Trajectoria empresarial

A banda dels dos grans premis de a nit, durant la gala de l’AIJEC també s’ha lliurat el Reconeixement a la Millor Trajectòria Empresarial, que enguany ha recaigut en Mariano Puig de perfums Puig. L’AIJEC ha volgut premiar tota una vida dedicada als perfums i a la moda d’una saga empresarial que el 2014 va celebrar el seu centenari i que va passar d’un petit negoci d’importació a una companyia de renom internacional.

Altres reconeixements

El Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial, que premia l’aposta per la llengua catalana en l’àmbit de l’empresa, ha estat per a Natrus, una companyia dedicada a l’elaboració de productes carnis 100% naturals i d’alt valor afegit, que ja va ser finalista del Premi Jove Empresari el 2014.

D’altra banda, per quart any consecutiu, l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya reconèixer també la tasca emprenedora dels més joves amb el Reconeixement al Futur Empresari. Aquest guardó, que premia al millor projecte emprenedor treballat per menors de 18 anys a la Fundació Escola Emprenedors l’han recollit les representants del projecte Luggage Locator, un xip que localitza l’equipatge a través d’una aplicació mòbil per evitar que es perdi.

 “Se’ns etiqueta com a part del problema, però som part de la solució”

El president de l’AIJEC, Eloi Palà, ha aprofitat el seu primer discurs com a cap visible de l’entitat –va ser nomenat el mes de març– per reivindicar el paper dels empresaris en l’actual context de recuperació econòmica: “Sap greu que a aquestes alçades de la pel·lícula i després del que hem patit i patim se’ns segueixi etiquetant com a part del problema quan realment creiem que som part de la solució”. En aquest sentit, Palà insisteix en ‘oferir’ “l’esforç, la il·lusió, l’assumpció de risc, la gestió de la responsabilitat i la passió” dels empresaris perquè la societat pugui superar definitivament i de manera col·lectiva aquests darrers anys de crisi econòmica. “Som plenament conscients que se’ns necessita i estem disposats a posar-nos a disposició per ajudar a crear una societat millor”.

Palà ha emmarcat aquesta reivindicació aprofitant l’escenari de la gala i ha recordat com a finals del segle XIX l’empresari barceloní Pau Gil i Serra va decidir deixar la meitat del seu testament per a la construcció d’un nou Hospital a Barcelona, que s’hauria d’anomenar Hospital de Sant Pau i que va aixecar l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner. “Gràcies a aquesta consciència social es va crear l’Hospital de la Sant Creu i Sant Pau que va atendre durant més de 100 anys a milers de persones”.

Ara toca, diu, “fer com el gran Domènech i Muntaner, introduint mosaics de múltiples colors allà on sempre hi hagut estructures grises i uniformes, introduint la corba sobre la recta perquè els camins fàcils ja no existien, i fent predominar el dinamisme sobre l’estabilitat perquè els temps ja no són immòbils, sinó que van a velocitats vertiginoses”. Segons Palà, els joves empresaris d’avui són “els arquitectes del demà” per construir una societat més cosmopolita, justa i rica. I en aquesta missió ha reclamat el suport de l’administració pública perquè agilitzi la burocràcia per no perdre competitivitat en una món global i de fàcil deslocalització.

30 anys d’AIJEC

Durant el discurs, Palà també ha recordat el “plus” del Premi d’enguany, que coincideix amb el 30è aniversari de l’entitat. “Als 80, potser no es parlava de ‘start-ups’ o’spin-offs’,però ja existia la necessitat d’agrupar la veu dels empresaris joves per fer-nos escoltar dins de la nostra societat”. Palà ha recordat tots els seus antecessors i ha reivindicat els joves empresaris com “gent compromesa” amb la missió de “generar riquesa i contribuir a un país millor”.

Vídeo resum de l'acte

 

Galeria d'imatges

 

Impactes als mitjans de comunicació